munpld-logo
ombudsmansofialogo
ПДФ Печат Е-мейл

Децо до 7 години пътуват в градския транспорт с карти

07.04.2014 г.

.

Гражданката Н.З. от Пловдив отправи сигнал до Обществения посредник на Община Пловдив, че са я задължили да закупи билет за детето си в градския транспорт (линия № 27) в гр. Пловдив, което е на по-малко от пет години и би трябвало да пътува безплатно.

В тази връзка в отговор на наше запитване до общината, респективно на общината до Министерство на финансите, зам.-министър Людмила Елкова посочва, че деца до 7-годишна възраст ползват право на безплатен градски автомобилен транспорт, но при условие, че имат превозен документ и конкретно – карта. Тя се явява един вид застраховка живот.

Ако детето (отнася се и за бебета) няма такава карта, то се таксува като обикновен пътник и трябва да заплати един лев за билет.

Изваждането на такива карти е безплатно, те се издават в бюрата на „Автотранс-Чолаков". Картата е без снимка на детето, но в бюрото трябва да се представи акт за раждане при нейното издаване.

 
ПДФ Печат Е-мейл

Гражданка впечатлена от промяната в „Синя зона"

02.04.2014 г.

.

В приемната на Обществения посредник г-жа М.К., счетоводителка в частна фирма (възпитаничка на Национална търговска гимназия), майка на две деца и водач на МПС, сподели положителната си оценка за подхода на Община Пловдив към т.нар. „Синя зона".

Гражданката е впечатлена от възможността бюджетната структура на общината да се субсидира чрез новото общинско предприятие ОП „Паркиране и репатриране" . Тя счита, че икономическата приложимост на тази административна стратегия дефинира оптимален замисъл за целесъобразно планиран печеливш ресор.

 
ПДФ Печат Е-мейл

Изнесена приемна в Дома за стари хора

19.03.2014 г. 


По инициатива на Обществения посредник на Община Пловдив бе проведена „изнесена” приемна в Дома за стари хора „Св. Василий Велики” на ул. „Коматевско шосе”. В дома пребивават постоянно 200 възрастни хора. През миналата година в резултат на усилията на директора отоплението е решено с газ и сега там е топло и уютно. На партерния етаж се намира столовата – сервира се топла храна три пъти дневно. Храната е подобрена – има три специални диети и една обща, на лежащо болните храна се носи в стаите. Има медицински блок с физиотерапия и изолатор, на четвъртия етаж са обособени нови помещения за тих труд, библиотека и зала за музика, но поради голямото остъкляване през зимата използването им е силно затруднено.

Проблемите, които изискват активна позиция от страна на Община Пловдив са следните:

-     Покривната конструкция не е ремонтирана от пускането на дома в експлоатация - повече от 20 години и има сериозни течове.

-     Открит остава въпросът за подмяната на външна и вътрешна дограма, което би довело до значителни икономии на гориво и подобряване на естетическия вид на дома. Този въпрос би могъл да се реши сравнително бързо, ако се използват средства по европейско финансиране.

-     Наложително е да се извърши ремонт на цялата ВиК инсталация – щрангове, тръби и др., поради това че са чести авариите, което затруднява ежедневното обслужване на домуващите.

-     В сградата е необходимо ново, по-надеждно и ефикасно осветление – често се налага смяна на ел. крушки, което е крайно неикономично и неефикасно.

-     Поставяне на сенник и пейки за сядане пред столовата за почивка.

Тези въпроси Общественият посредник постави на вниманието на зам. кмета по „Спорт, младежки дейности и социална политика” към Община Пловдив.

 
ПДФ Печат Е-мейл

Изнесена приемна в Дома на слепите

14.03.2014 г.

.

Съгласно изготвената за 2014 г. план-програма на институцията „Обществен посредник” се проведе изнесена приемна в „Дом на слепите” на ул. „Ландос” 24.

Изслушани бяха представители на домуващите незрящи граждани, които споделиха своите проблеми. Част от тях са свързани с необходимостта от ремонт на сградата, както и на тротоарните настилки пред дома. Други се отнасят за наемането на по-голям брой незрящи в работоспособна възраст във фирма „Успех”, а също и за доставка „на място” на топла храна от социалната трапезария в район „Източен” през зимния сезон, най-вече при заледени улици.

Настоявайки за коригиращи въздействия Общественият посредник изрази конкретни становища и отправи предложения към Съюза на слепите, Дирекция „Социално подпомагане”, фирма „Успех” и кмета на район „Източен”.


 
ПДФ Печат Е-мейл

Обществени посредници в ЕВН за Деня на потребителя

14.03.2014 г.


Послучай Международния ден на потребителя, който се отбелязва на 15 март, по инициатива на ЕВН България и под мотото „Клиентът е в центъра на нашето внимание” дружеството организира среща в Пловдив, на която присъстваха обществени посредници от района на Южна България.

Основна цел на срещата беше да се запознаят обществените посредници с политиките на дружеството за въвеждане и поддържане на висок стандарт на обслужване и информираност на клиентите.

Представени бяха нови практики на клиентско обслужване и модернизиране на предоставяните услуги, управление и обработка на клиентски жалби, реагиране на аварийни обаждания.

Бяха посетени диспечерският център за управление на преносната мрежа за Южна България в централата на дружеството, посещение на денонощния телефонен център, където се получават и насочват за по-нататъшна обработка и отговор всички клиентски обаждания, жалби, имейли и др., както и най-новият фронт офис, намиращ се в МОЛ Пловдив.

 
« НачалоПредишна1234567СледващаКрай »

Страница 4 от 7
button_red
loader
logo-PLOVDIV2019гр. Пловдив, ул. "Авксентий Велешки" 20, ет. 1

тел. 032/600 554; e-mail: ombudsman@plovdiv.bg , ombudsman.plovdiv@abv.bg