munpld-logo
ombudsmansofialogo

За работодателите, които не предоставят документация в НОИ

07.04.2014 г.

.

По повод сигнали на граждани, чиито законни права и интереси са засегнати поради неоформена надлежно фирмена документация и липса на писмени данни за претендиран стаж в архивното стопанство на НОИ, Общественият посредник отправи запитване до Министерството на труда и социалната политика.

Формулирана бе също така потребността да бъдат налагани санкции за некоректността на работодатели по отношение на оформянето и архивирането на ведомости за заплати и други книжа, задължителни за фирмената дейност.

Полученият отговор от Министерството на труда и социалната политика предоставяме на вниманието на пловдивската общественост тук.

 
Млад пловдивчанин получава житейски шанс

11.02.2014 г.


Поради липса на семейна среда и социална подкрепа Т. М. потърси помощ от Обществения посредник. Той е млад, несемеен мъж с основно образование, отраснал в дом за сираци и временно настаняван в „защитени жилища" в Пловдив.

Постъпвайки на работа в частна фирма с производствена дейност много бързо е бил освободен (поради ниска квалификация), а с полученото от Бюрото по труда обезщетение живял под наем в мизерни квартири. В последствие за три месеца е бил отново приютен в защитено жилище, но изгонен за непристойно поведение и неспазване на правилника.

Със становище, че младият мъж може да преосмисли житейските си приоритети, дори да продължи образованието си във вечерна форма, Общественият посредник потърси съдействие от Дирекция „Социално подпомагане" за преразглеждане на случая с Т. М.

В резултат Т. М. вече е настанен в самостоятелна стая в „защитено жилище за хора в риск", а от Община Пловдив му е осигурена храна, дрехи от дарения, хигиенен пакет за лични нужди и пр. Стартирана е и процедура за настаняване в общинско жилище.

Получавайки обратна информация от Дирекция „Социално подпомагане", че Т. М. спазва правилника на защитеното жилище и има добро поведение, Общественият посредник потърси съдействие от ръководството на Бюрото по труда да бъде предложена работа на Т. М.

По този начин на младия пловдивчанин ще се даде житейски шанс да се почувства пълноценен гражданин, обнадежден за бъдещето си.

 

Глобени нарушители за незаконно поставени маси на тротоар


03.12.2013 г.

До Обществения посредник на Община Пловдив постъпи сигнал от гражданката М. Р. с молба за проверка законността на масите и столовете, разположени на тротоара пред заведение до Цар Симеоновата градина. По този повод поискахме от Пловдивския общински инспекторат проверка и изразяване на становище по случая. След извършване на проверката бяхме информирани, че собствениците не са представили разрешителни и поради тази причина им е съставен акт за административно нарушение.

Случаят е показателен за това, че пловдивчани със своята активна гражданска позиция могат да обръщат внимание на контролните органи за санкциониране и вземане на своевременни мерки срещу нарушители на общинските наредби.


 

Безработна самотна майка получава навременна помощ


03.12.2013 г.

Тревожен сигнал със „зов за помощ” бе подаден до Обществения посредник от безработната самотна майка В. А., която отглежда в бедност и постоянна оскъдица своя син, ученик в 6 клас.

За да изхранва детето си жената е опитвала какво ли не, включително сурогатно майчинство, продажба на органи, правила е секс за пари само и само да заживеят нормално. Уви, не успява. И всичко това преживява с много болка и страдание, стараейки се да не прояви родителска небрежност, да предпази детето да не разбере, да не види нещо нередно или неморално в поведението й. В последните два-три месеца се е случвало да не ядат нищо по цяла седмица, да го оставя само вкъщи. Майка й не може да й помага, тъй като е с влошено здравословно състояние. Откакто остава без работа В. А. обаче изпада в безпомощност и започва да се страхува, че детето й е в беда.  Освен че сърцето й е разбито вече и психически не издържа на цялото това напрежение.

Отчаянието на гражданката, породено от редица житейски и лични драми мотивира Обществения посредник спешно да потърси пряк контакт със социалните служби на Община Пловдив  с молба за бързо съдействие от тяхна страна. Съвместно с отдел „Закрила на детето” към дирекция „Социално подпомагане” е организирано спешно посещение в дома на жалбоподателката. Тя е консултирана относно възможностите за социално подпомагане и ползване на социални услуги за деца. Предложено й е да бъде включена в социална трапезария, осигурени са й продукти за храна от първа необходимост и съдействие за намиране на работа в Домашен социален патронаж като лице за доставяне на храна по домовете на клиентите. 

По този начин само дванадесет дни след подаване на сигнала благодарение на бързата и ефективна намеса на Обществения посредник и социалните служби самотната майка  В. А. получи  помощ, от каквато се нуждаеше - храна, обгрижване на детето и  подпомагане в намирането на работа.

 

Българка, работила в Гърция, чака три години за пенсия

 

20.11.2013 г.

В приемната на Обществения посредник гражданката Е. С. описа одисеята си в очакване на пенсиониране след 31 години работа в България и 10 години в Гърция.

Подавайки документи за пенсиониране през м. юли 2011 г. тя декларира, че има 10 години положен труд в Гърция до м. април 2011 г. Българският осигурителен стаж на нашата съгражданка с обща продължителност 31 години и 13 дни (по условията на трета категория труд) не поражда право на пенсия по българското законодателство.

С оглед прилагане на принципа на европейските регламенти, РУ „СО” е стартирала процедура спрямо Гръцкия осигурителен институт за потвърждаване на стажа в Гърция и за сумиране на осигурителните периоди, (в това число с изпращане на формуляри и периодично писмено напомняне за попълването им).

Предвид липсата на отговор от гръцка страна, препятстваща правото на г-жа Е. С. да се пенсионира в продължение на три години, както и тежкото й материално положение, я мотивира да се обърне към институцията „Обществен посредник” с молба за съдействие.

В резултат от незабавната намеса на Обществения посредник и положените съвместни усилия с РУ „СО”, дългоочакваните от гръцка страна документи са получени. Издадено е разпореждане за отпускане на пенсия на Е. С., която ще се начисли със задна дата от 01.05.2011 г. – датата на прекратяване на осигуряването на територията на Гърция.

 


 
« НачалоПредишна1234567СледващаКрай »

button_red
loader
logo-PLOVDIV2019гр. Пловдив, ул. "Авксентий Велешки" 20, ет. 1

тел. 032/600 554; e-mail: ombudsman@plovdiv.bg , ombudsman.plovdiv@abv.bg