Безработна самотна майка получава навременна помощ

0
1480

Безработна самотна майка получава навременна помощ

03.12.2013 г.

Тревожен сигнал със „зов за помощ” бе подаден до Обществения посредник от безработната самотна майка В. А., която отглежда в бедност и постоянна оскъдица своя син, ученик в 6 клас.

За да изхранва детето си жената е опитвала какво ли не, включително сурогатно майчинство, продажба на органи, правила е секс за пари само и само да заживеят нормално. Уви, не успява. И всичко това преживява с много болка и страдание, стараейки се да не прояви родителска небрежност, да предпази детето да не разбере, да не види нещо нередно или неморално в поведението й. В последните два-три месеца се е случвало да не ядат нищо по цяла седмица, да го оставя само вкъщи. Майка й не може да й помага, тъй като е с влошено здравословно състояние. Откакто остава без работа В. А. обаче изпада в безпомощност и започва да се страхува, че детето й е в беда.  Освен че сърцето й е разбито вече и психически не издържа на цялото това напрежение.

Отчаянието на гражданката, породено от редица житейски и лични драми мотивира Обществения посредник спешно да потърси пряк контакт със социалните служби на Община Пловдив  с молба за бързо съдействие от тяхна страна. Съвместно с отдел „Закрила на детето” към дирекция „Социално подпомагане” е организирано спешно посещение в дома на жалбоподателката. Тя е консултирана относно възможностите за социално подпомагане и ползване на социални услуги за деца. Предложено й е да бъде включена в социална трапезария, осигурени са й продукти за храна от първа необходимост и съдействие за намиране на работа в Домашен социален патронаж като лице за доставяне на храна по домовете на клиентите. 

По този начин само дванадесет дни след подаване на сигнала благодарение на бързата и ефективна намеса на Обществения посредник и социалните служби самотната майка  В. А. получи  помощ, от каквато се нуждаеше – храна, обгрижване на детето и  подпомагане в намирането на работа.