Общественият посредник на територията на Община Пловдив инж. Борислав Стаматов произнесе слово по случай 165 години от рождението на Стефан Стамболов

0
1690

На 31 януари 2019 г. в Пловдив беше отбелязана 165-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред сградата на Община Пловдив. В тържественото честване участваха военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и членовете на комитет „Родолюбие“.

Слово за държавника произнесе инж. Борислав Стаматов – Обществен  посредник на територията на Община Пловдив, който припомни в телеграфен стил животът на Стамболов.

Кой е Стефан Стамболов? Телеграфно, биографски, Стефан Стамболов е седмото от единадесетте деца на Никола Стаматов и Евгения Хаджииванчова, роден във Велико Търново на 31 януари (12 февруари стар стил) 1854 г., починал само на 41 години на 6 юли 1895 г. в София. По занятие: революционер, политик“, започна речта си Стаматов.

Омбудсманът на Пловдив припомни, че Стамболов в рамките на 7 години управлява като министър-председател. Това е период на подем за страната ни.
Борислав Стаматов припомни още, че и до днес продължава да има противоположни мнения за него и като управник, и като човек.

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър Пловдив – Ивайло Христов.

За да почетат годишнината и да положат венци и цветя, пред паметника на Стефан Стамболов бяха Кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев, Народният представител в 44-то НС Спас Гърневски, Председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, заместник-областният управител на област Пловдив Евелина Апостолова, подполковник Ганчо Петров от 110-ти логистичен полк, заместник – кметът по култура и туризъм инж. Александър Държиков, кметовете на шестте района, общински съветници, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев, директори на общински предприятия, изп.директор на ОФ „Пловдив 2019“ Кирил Велчев представители на политически и обществени организации, граждани и медии.

Вижте пълния текст на словото  на инж. Борислав Стаматов