На 06 и 07 март 2019 г. в Стара Загора Общественият посредник инж. Борислав Стаматов взе участие в ежегодната работна среща на обществени посредници в страната

0
1642

На 06.03.2019 г. в Стара Загора се проведе ежегодната работна среща на Обществените посредници в страната по покана на Обществения посредник на Стара Загора Надежда Чакърова, на която бяха обсъдени сходни казуси, поставени от граждани и решаването им в различните общини, както и споделен ползотворен обмен на добри практики.

На срещата присъстваха обществените посредници на общините София, Пловдив, Бургас, Шумен, Кърджали, Казанлък, Благоевград, Пазарджик, Кюстендил, Елин Пелин, Симитли.

Те бяха поздравени лично от председателя на Общински съвет Стара Загора Таньо Брайков и заместник-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова, които изразиха задоволството си от взаимодействието между институциите на местно ниво и постигането на добри резултати за гражданите.

Обществените посредници се обединиха около принципна позиция на удовлетвореност от предприетите от Народното събрание инициативи във връзка с достойното отбелязване на 140-та годишнина от приемането на първата българска конституция. С писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева членовете на мрежата от местни омбудсмани предлагат своето партньорство и изразяват желание да се включат в планираните за 16 април „Уроци по Конституция“ пред учениците в цялата страна.

Първият в страната млад омбудсман на Стара Загора Бетина Радева и заместникът й Калоян Максимов се срещнаха с обществените посредници в страната и по предложение на обществения посредник на Стара Загора Надежда Чакърова получиха официален знак за принадлежност към мрежата от обществени посредници, връчен от нейния председател Иван Капралов.

На 07.03.2019 г. работната среща на обществените посредници продължи със среща-разговор с Областния управител на Област Стара Загора Гергана Микова и зам. областният управител Петя Чакърова. Обществените посредници благодариха на г-жа Микова за това, че е първият областен управител, който ги кани на разговор. Една от темите, обсъждани на срещата, беше възможността за разширяване на мрежата от обществени посредници в страната. Старозагорска област беше посочена като добър пример в тази посока. Омбудсман има в областния град, и в Казанлък. В повечето общини на Северна България обаче такава длъжност не е разкривана.

Г-жа Микова и нейните гости обсъдиха и качеството на българското образование, дуалното обучение и недостигът на кадри за икономиката. Областният управител запозна присъстващите с проект за професионално обучение и квалификация на лица в следучилищна възраст, по който се работи в област Стара Загора. Проектът се реализира по ОП „Добро управление“ 2014-2020 г. Омбудсманите проявиха интерес към културно-историческите забележителности в региона и бъдещето на паметника Бузлуджа. В края на срещата областният управител посочи, че на местно ниво държавните институции, неправителствените организации и частния бизнес работят в добър синхрон. „Помагаме си взаимно, търсим съдействие и решаваме заедно проблеми от различно естество. Надявам се, че и с вас ще можем да си бъдем полезни, когато става въпрос за обществено важни теми“, каза Гергана Микова.