За четвърта поредна година стартира националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ под патронажа на омбудсмана на Република Българияи празник на баба и дядо“ под патронажа на омбудсмана на Република България

0
3052

Инициативата традиционно е насочена към подпомагане на възрастните хора, нашите майки и бащи, баби и дядовци, които остават извън определения от правителството регламент за получаване на великденски надбавки. Идеята е да бъдат подпомогнати хората, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг, който тази година е 348 лева.

Както и в предходни години, ще се набират парични средства и трайни хранителни продукти за пенсионерите, като събраните средства ще се обърнат във ваучери за храна, всеки, от който на стойност по 20 лв. С тях притежателите им ще могат да пазаруват в близо 5 000 магазина в цялата страна. Пълният списък на търговските обекти ще бъде обявен на сайта на омбудсмана.

Ваучерите ще се раздават по предварително уточнени поименни списъци, предоставени от НОИ, които ще бъдат качени на сайта на омбудсмана, на БЧК и разлепени в централните пощенски клонове по места.

За три години в предишните издания на инициативата бяха събрани 1 500 000 лв., с които бяха зарадвани 75 000 пенсионери с ваучери, а хиляди други с хранителни пакети.

Тази година кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ отново набира средства по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български Червен кръст (БЧК).

Важно уточнение е, че при попълване на платежно нареждане всеки може да посочва точно за коя община иска да направи дарението и така преведените от него средства по сметката ще отидат при пенсионери от предпочитаното населено място.

IBAN: BG53UNCR70001522802795

Банков код: UNCRBGSF

Или със SMS 1255 – на стойност 1 лв, освободен от ДДС

Чрез on-line дарения от България и Чужбина на сайта на БЧК www.redcross.bg.

Като обществен посредник се обръщам към всички с молба за съпричастност към тези, които имат най-голяма нужда да посрещнат по-достойно големия християнски празник – Великден.