Омбудсманът на град Пловдив – Борислав Стаматов награди десетте най-изявени ученици от ОУ „Пенчо Славейков“ на тържество по случай завършване на учебната година за начален етап

0
1939

Омбудсманът на град Пловдив Борислав Стаматов награди десетте най-изявени ученици в ОУ „Пенчо Славейков“ на тържество по случай завършване на учебната година за начален етап.

Господин Стаматов връчи грамоти, книги, пособия и други на тези, които му направиха най-голямо впечатление, след като скоро посети часовете им в целодневната организация на учебния ден. В тържествения концерт се включиха с изпълнения децата от предучилищните групи, начален и прогимназиален етап. Празникът бе двоен, тъй като в училището бе отбелязан и 1 юни – Ден на детето. Учителите бяха организирали за децата рисунка на асфалт, рисуване на големи пана от групи желаещи, различни спортни игри и най-очакваното – изява на сцена, след като водещата на събитието обяви „микрофонът е ваш, ученици“. Малки и големи с радост демонстрираха талантите си и наученото в школите по извънкласни дейности.

За всеки участник в тържеството Омбудсманът беше осигурил награди, които им връчи лично. След като ги приветства и пожела да бъдат все така ентусиазирани и можещи, г-н Стаматов изрази надежда, че те със старанието и успехите си заслужават още безплатни посещения на музеи и галерии, осигурени от институцията на Обществения посредник. Два дни преди това отново  по предложение на Омбудсмана ученици от 4-ти клас посетиха заедно с екипа му Музея на авиацията в Крумово (снимки).

Днешният ден беше емоционален и запомнящ се, защото децата и учениците, а и събралите се родители, обичат гости и изпитват радост, че някой е оценил способностите и старанието им. Цялата училищна общност изпрати Защитника на гражданските права с аплодисменти и с покана да гостува отново в ОУ „Пенчо Славейков“.

Инициативата на г-н Стаматов е от особено значение за интеграцията на тези млади хора. Сегрегацията е проблем в квартали с компактно етническо население и всяка подкрепа със социализиращ ефект е особено ценна за подрастващите в учебните заведения. Омбудсманът на град Пловдив ще продължи сътрудничеството си с това голямо училище със състав от сто процента ученици, чийто майчин език не е български, за да помогне на учителите в образователната им мисия.